Miten johdat inhimillisesti?

Jokaisella ihmisellä on oikeus tulla kohdatuksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on. Johtajan tehtävä on johtaa inhimillisesti, auttaa ihmistä onnistumaan omana itsenään. Kun ihmisellä on lupa olla se mikä on, hän luottaa kykyihinsä ja uskaltaa kokeilla uutta. Silloin mikä vain on mahdollista.

Jos ihmistä käskytetään ja pakotetaan jonkin roolin vangiksi, seurauksena on töiden suorittaminen. Päivästä toiseen jatkuva samanlainen tekeminen, joka lannistaa innon ja voi johtaa epäilyyn omista kyvyistä. Ihmisen voimavarat jäävät piiloon ja hyödyntämättä. Silloin on turha kuvitella, että saavutetaan parempia tuloksia.

Miten saat kaikki mukaasi? Miten saat erilaiset ihmiset työskentelemään yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi?

Seurattuani läheltä kymmenien esimiesten johtamistapaa, olen havainnut inhimillisen johtamisen rakentuvan näin:

 1. Syvennä ymmärrystäsi ihmisten erilaisuudesta
  Ihmisiä ei voi johtaa vain talouden opein. Tulos ei parane hyppimällä excel-taulukon vierellä. Tarvitset perustiedot psykologiasta ja ihmisen biologiasta ymmärtääksesi mikä tekee ihmisistä erilaisia. Miksi yksi tulistuu helposti, miksi toinen tarvitsee huomiotasi ja kolmas suhtautuu epäillen kaikkeen uuteen.
 2. Hyväksy ihmisten erilaisuus
  Ymmärrys ihmisten erilaisesta temperamentista ja persoonasta ei yksin riitä. Sinun tulee myös hyväksyä erilaisuus. Hyväksy, että muut ajattelevat ja toimivat eri tavalla kuin sinä. Ole valmis tarkastelemaan asioita myös muiden näkökulmista. Anna erilaisuudelle tilaa ja ruoki sitä.
 3. Johda jokaista yksilöllisesti
  Kiinnostu jokaisesta ihmisenä. Ole utelias ja selvitä miten ihminen ajattelee. Mikä häntä motivoi. Silloin voit johtaa ihmistä yksilöllisesti. Yksi tarvitsee tukea, toinen innostamista ja kannustamista. Kolmas vapautta valita miten haluaa saavuttaa asetetut tavoitteet.
 4. Uskalla olla oma itsesi
  Tutustu itseesi kunnolla. Hyväksy omat vahvuutesi ja heikkoutesi, kehittymistarpeesi. Ellet ole aito, eivät muutkaan uskalla olla aitoja. Kun tunnustat reilusti omat mokasi, uskaltavat muutkin tuoda esiin virheet ja voitte oppia niistä yhdessä.
 5. Ole aidosti läsnä ja kuuntele
  Se millaisia ihmiset oikeasti ovat, selviää vain kohtaamalla heidät sellaisina kuin he ovat. Ihmiset uskaltavat olla aidosti itsensä, kun tuntevat olonsa turvalliseksi ja luottavat sinuun. Luottamusta rakennat olemalla läsnä. Kuuntelemalla ja kuulemalla. Varmistamalla, että ymmärsit kuulemasi.

Inhimillinen johtaminen ei ole temppurata. Hyväksi siinä voi tulla vain, jos oikeasti haluaa ihmisten onnistuvan työssään. On valmis oppimaan itsestään ja muista joka päivä uutta. Tulos tulee vasta sitten, kun ihmiset haluavat onnistua työssään.

Close Menu
×
×

Cart