Kuka seuraa sinua läpi miinakentän?

Tunnetko ihmisen, jota olet valmis seuraamaan minne vain? Kun hän viheltää pilliin, huomaat jo olevasi juoksemassa täysillä hänen näyttämäänsä suuntaan. Minä tunnen. Minun pilliin viheltäjäni on Tomi. Työskentelimme samassa organisaatiossa kymmenisen vuotta sitten. Tomin tehtävänä oli käynnistää uusi liiketoiminta-alue, jota koko toimialalla ei silloin tunnettu. Asetetut tavoitteet vaikuttivat meistä muista saavuttamattomilta. Moni totesi ääneen ”Ei tule mitään, ei voi onnistua!”.

Tomi ei ollut tässä kuorossa mukana. Hänelle oli päivänselvää, että juttu tehdään ja siinä tullaan onnistumaan. Tomi keskittyi tekemiseen ja tuloksia alkoi tipahdella. Vähitellen yksi toisensa jälkeen lähti matkaan ja pian suurin osa meistä oli innolla mukana. Puolen vuoden kuluttua viimeisetkin epäilijät myönsivät, että taidettiin onnistua paremmin kuin kukaan alussa uskoi.

Jälkikäteen kysyin Tomilta mikä sai hänet uskomaan, että niin suuri muutos voi onnistua. Mikä sai hänet pysymään rauhallisena ja yrittämään kaikkensa. Tomi kertoi pureksineensa huolella kysymystä ”Mistä tässä kaikessa on kysymys?”. Yhä uudelleen ja uudelleen. Kun kuva oli hänelle riittävän selvä, piti vaan miettiä mitä muutos tarkoittaa hänen omassa työssään ja mitä muiden työssä. Tarttua kiinni tekemiseen.

Esimiehiä valmentaessani olen tunnistanut saman johtamistavan tuottaneen onnistumisia lukuisissa muissakin muutoksissa. Jotta olisit sinut muutoksen kanssa, pitää sinun ensin ymmärtää mistä muutoksessa on kysymys. Sen jälkeen sinun on kysyttävä itseltäsi hyväksytkö muutoksen varmasti. Oletko valmis perustelemaan muutoksen tarvetta yhä uudelleen ja uudelleen? Oletko tarpeeksi sitkeä jaksaaksesi kertoa taas ja taas mitä muutos tarkoittaa? 

Ihmiset kyllä näkevät ja tuntevat oletko oikeasti hyväksynyt muutoksen. Ihmiset haluavat vakuuttua kyvykkyydestäsi johtaa muutosta. Saada varmuuden, että tiedät riittävästi asiasta, jota muutos koskee. Etkä jää neuvottomaksi kun yllätyksiä matkan varrella tulee. Kun ihmiset luottavat kyvykkyyteesi, testaavat he sen jälkeen kuinka tosissasi haluat auttaa kaikkia läpi muutoksen. 

Kun ihmiset tuntevat sinun haluavan kaikkien onnistuvan, he seuraavat miten toimit muutoksen keskellä. Puhutko vaan vai ajatteletko myös samoin. Toimitko itse niin kuin odotat muiden toimivan. Kun ajatuksesi, sanasi ja tekosi ovat samansuuntaisia, ihmiset luottavat sinuun ja lähtevät mukaasi. Silloin ihmiset seuraavat sinua vaikka läpi sen miinakentän.

Close Menu
×
×

Cart